Artiklar filtrerade på datum: januari 2017

Ivana Eklund, SFI-lärare och ämnesspanare på Lärarnas Riksförbund blev stormförtjust i de kollaborativa mjukvarorna i SMART Learning Suite under besöket på Benhurst Primary School i London.

"Med hjälp av mjukvaran Smart Learning Suite kan det hända spännande saker och resursen som jag gillade mest i sammanhanget heter Smart amp. Det är en digital samarbetsyta där läraren och elever delar olika typer av lektionsinnehåll med varandra: texter, bilder, videoklipp, tabeller, ljud, uppgifter, chatt mm. Läraren har hela tiden överblick över varje elevgrupps (eller individs) arbete samtidigt som eleverna kontinuerligt kan ta del av varandras svar på lärarens fråga eller tankar och kommentarer till ett visst innehåll

Det finns tydliga pedagogiska fördelar med den här typen av digitala kollaborativa ytor, tycker jag. Dessa är:

 • Handuppräckning behövs inte, utan alla elever måste vara aktiva hela tiden och ingen kan ”gömma sig”.
 • Arbetssättet är kollaborativt.
 • Arbetssättet är språkutvecklande. Eleverna måste diskutera och formulera sina tankar/svar i tal och skrift samt använda relevanta begrepp/ord.
 • Arbetssättet utvecklar elevernas digitala kompetens.
 • Arbetssättet är formativt.
 • Arbetssättet effektiviserar undervisningen och lärandet (multimodalitet, individualisering, stöttning)."

Se bilder och äs hela blogginlägget på Lärarnas Riksförbunds hemsida >>

Publicerad i Aktuellt

I den nya uppdateringen SMART Notebook 16.2 har SMART gjort det ännu enklare att skapa övningar i SMART lab. Nu kan du även dela övningarna till elevernas digitala enheter så att de kan träna vidare på egen hand eller i mindre grupper.

Om du har skapat övningar tidigare kommer du inte att få några problem, men för att nya anändare ska lära sig snabbt har vi spelat in nya filmer om alla funktioner och alla övningar i SMART lab.

Du hittar alla filmer om

Publicerad i Aktuellt
17/01/2017

Frågesport

Mer info

 • År Grundskola 1
Publicerad i Notebook övningar

Jag heter Mattias Franzén och är glad att få vara här som ny SEE, SMART Exemplary Educator. Till vardags är jag klasslärare för en f-1:a på en en f-5 skola i södra Stockholm, där jag även arbetar som förstelärare i IKT.

I mitt uppdrag som förstelärare ska jag driva utvecklingen framåt på IKT-sidan och ett verktyg som jag har arbetat mycket med är SMART Board. Både som ett verktyg för min egen del, vilket inspirerar andra, men även i användandet av SMART Notebook och dess funktioner för mina kollegor. Detta har självklart gett ringar på vattnet och mitt mål, för både pedagoger och elever, är att alla på vår skola ska få uppleva det fantastiska som SMART har att erbjuda! 

I min klass har SMART Boarden blivit en naturlig plats för både elever och kollegor som kommer in i mitt klassrum. Vi använder tavlan, som har ersatt whiteboarden helt, varje dag på olika sätt och eleverna tycker att det är coolt att man kan styra tavlan med fingrarna, som en jättestor läsplatta. Detta gör det lätt för eleverna att följa med direkt på tavlan eller på sina läsplattor när vi exempelvis har genomgång.

Bara att byta ut whiteboarden och blädderblock var en lättnad då man numera lätt kan spara anteckningar som kan vara bra att plocka fram vid nästa lektion igen eller skriva ut vid behov. Som exempelvis när vi arbetar med programmering kan vi spara koden för att fortsätta där vi slutade eller dela en lektion med en kollega. För att testa elevernas kunskaper, öva på färdigheter eller få en utvärdering av veckan använder jag ofta SMART labs olika funktioner. Det är enkelt och effektfullt att skapa frågor denna väg och sedan har man ju svaren digitalt så att man kan jobba vidare. Det blev ännu mer effektfullt och mycket roligare när flera av funktionerna blev mobilkompatibla.

Vi har pratat lite i klassen (åk.1) om vad eleverna gör på nätet.

Då framkom det att dom brukade spela olika onlinespel med chattfunktioner.

 

När vi pratade vidare om detta visade det sig att eleverna inte riktigt visste vad som var ok att skriva på chatten och vad som inte var ok. 

Utifrån våra diskussioner skrev jag ner några enkla "regler", sådant som man ska tänka på när du är online. 

 

Sidan är animerad så tryck runt så hittar ni några meningar som man kan diskutera vidare ifrån.

 

På sista sidan finns det en avslutande supersortering som handlar om vad man ska hålla hemligt på nätet och vad man kan dela.

Mer info

 • År Grundskola 1
Publicerad i Samhällskunskap

10 enklare uppgifter där man antingen ska skriva bokstäver själv, med stöd, till att man drar färdiga ord/bokstäver till rätt plats.

Enklare övningar som kan fungera i helklass eller som lite extra övningar när man har lite paus.

Mer info

 • År Förskola, Grundskola 1
Publicerad i Svenska

ca 8 övningar där man ska flytta en bil "inannför linjerna" tills den går i mål.

Syftet men uppgfiten är att öva grovmotorik på ett alternativt sätt.  

Mer info

 • År Förskola
Publicerad i Bild

32 uppgifter där målet är:

* Känna igen siffrorna 1 -2 - 3

* Förstå antalet 1-2-3

* Känna igen tärningsbilder för antalen 1-2-3

Uppgifterna bygger på att man ska matcha eller koppla ihop en bild/siffra/antal med rätt bild/siffra/antal. Uppgifterna är självrättande på det vis att svarar man fel så studsar objekten tillbaks medan rätt objekt försvinner. Dett gör att eleven själv kan arbeta med uppgiften som blir klar först när man fått alla rätt. I början kan det bli mycket slump men på sikt byggs en kunskap upp kring kopplingarna mellan siffror och antal.

 

Alex - Höjebro

Mer info

 • År Förskola, Grundskola 1
Publicerad i Matematik
08/01/2017

Yrken

8 övningar där man ska dra rätt saker till rätt yrke. Tex vem ska ha traktorn och vem ska ha ambulansen?

Sorterar man rätt försvinner bilderna så på det viset är uppgiften självrättande

 

 

Mer info

 • År Förskola
Publicerad i Lektioner
08/01/2017

Årstider

8 övningar där man ska placera teckande figurer till den årstid de tillhör. De första övningarna har enbart några få saker att sortera medan de sista har fler. Sorterar man rätt försvinner objektet, vilket gör att man kan låta elever jobba självständingt med uppgfiten tills de fått alla rätt.

 

Alex - Höjebro

Mer info

 • År Förskola
Publicerad i Lektioner
08/01/2017

Återvinning

17 uppgifter där man ska sortera antingen svartvita pictogrambilder eller teckande bilder till rätt soptunna.

Sortera man fel studsar objektet tillbaks men sorterar man rätt försvinner det i soptunnan. Detta möjliggör att man kan låta elever utan kunskap prova sig fram. Uppgiften har ett naturligt slut när alla soporna är sorterade

 

Alex Höjebroskolan

Mer info

 • År Förskola
Publicerad i Lektioner
08/01/2017

Återvinning

17 uppgifter där man ska sortera antingen svartvita pictogrambilder eller teckande bilder till rätt soptunna.

Sortera man fel studsar objektet tillbaks men sorterar man rätt försvinner det i soptunnan. Detta möjliggör att man kan låta elever utan kunskap prova sig fram. Uppgiften har ett naturligt slut när alla soporna är sorterade

 

Alex Höjebroskolan

Mer info

 • År Förskola
Publicerad i Lektioner
08/01/2017

Känslor

25 övningar där man ska identifiera och dra rätt känslor till rätt plats. Ju längre ner i listan man kommer ju svårare. Serien börjar med ritade bilder på känslor och övergår sedan till riktiga ansikten.

Mer info

 • År Förskola
Publicerad i Biologi
Go to top