Artiklar filtrerade på datum: september 2017

Katastrofrapporter om klimatförändringarna sköljer över oss. Istället för att bli uppgivna behöver vi finna inspiration och kraft till förändring. Netsmart arrangerar tillsammans med Lärarnas Riksförbund kostnadsfria workshops under Skolforum som ger tips på hur lärare och elever kan arbeta med hållbar utveckling i den digitala samarbetsmjukvaran SMART amp.

− Vi behöver ingjuta hopp i våra elever och visa att det finns lösningar på dagens klimatproblem, säger Karin Bodin Lind, marknadschef på Netsmart. Jag blev själv väldigt inspirerad av den franska dokumentär vi kommer att visa under Skolforum, Demain – Imorgon. Den visar att det pågår massor av små och stora projekt runt om i världen som gör skillnad, på riktigt. Vi måste inse att Sverige inte ligger i framkant på alla områden, vi kan göra så mycket mer för att rädda vår miljö och i det arbetet är dagens unga fantastiskt viktiga.

Karin Bodin Lind är övertygad om att en av de saker vi kommer att göra mer av i framtiden är att mötas och samarbeta digitalt:

− Då befolkningen växer, motorvägarna korkar igen och utsläppen från flygen är ett allt växande problem kommer vi att tvingas se över vårt resande och hitta andra, mer klimatsmarta sätt att samarbeta. Genom att låta eleverna redan på grundskolan arbeta i digitala, kollaborativa mjukvaror särskilt framtagna för skola och undervisning, kommer de att vara redo för den framtida allt mer digitala arbetsmarknaden, säger hon.

IngMarie Ahlstrand, marknadschef på Lärarnas Riksförbund intygar att det Netsmart pekar på är oerhört viktiga aspekter för ett aktivt hållbarhetstänk.

− Vi på Lärarnas Riksförbund arbetar efter vår hållbarhetspolicy, där Lärarnas Riksförbund anser att det är viktigt att aktivt bidra till ett hållbart samhälle, såväl nationellt som lokalt. Hållbarhetspolicyn utgör grunden för förbundets hållbarhetsarbete och ställningstaganden. Den tar upp de centrala punkterna om ekonomiskt ansvar, miljömässigt och socialt ansvar, berättar hon.

Workshoparnas innehåll på Skolforum tisdagen den 31 oktober 2017:

  • Elevröster - så tyckte eleverna om att arbeta med "Demain - Imorgon, projekt för hållbar utveckling" på Franska skolan under våren 2017.
  • Filmen"Demain - Imorgon" - vi ser ett utdrag ur den hoppingivande filmen som visar inspirerande goda exempel från hela världen.
  • Forskning - Forskare från Stockholm Environment Institute berättar om den aktuella forskningen kring klimatförändringar och ger tips på var lärare och elever kan hitta information.
  • SMART amp - utbildning varvat med praktiskt arbete i den digitala samarbetsmjukvaran SMART amp som ingår i SMART Learning Suite. OBS! Inga förkunskaper krävs!

Filmvisning - hela filmen Demain - Imorgon

Efter de båda workshoparna, kl. 14.15 - 16.10 tisdagen den 31 oktober, kommer vi att visa hela filmen Demain - Imorgon. Särskild anmälan krävs, se inbjudan nedan.

Resultat:
Du får med dig ett konkret upplägg för hur du med hjälp av digitala verktyg kan arbeta med hållbar utveckling som syftar till att ingjuta hopp och framtidstro hos eleverna.

För mer information och anmälan

Ladda hem inbjudan HÄR

Om Demain - Tomorrow projekt för hållbar utveckling

Under våren 2017 genomförde Netsmart och LR pilotprojektet Demain Tomorrow projekt för hållbar utveckling på Franska skolan i Stockholm. Se filmen om elevernas tankar av projektet >>

Publicerad i Aktuellt

I våras fick alla SMART Exemplary Educators, SEE:s, i hela världen möjligheten att ansöka om att åka till SMART Technologies huvudkontor i Calgary, Kanada för att nätverka med andra SEE samt att få träffa SMARTs ledning. I ansökning skulle vi göra en film där temat var “How do you inspire greatness in your classroom?”. Alla vi tre blev antagna och trots att det är svårt att sätta ord på denna fantastiska upplevelse ska vi försöka berätta vad som hände.

Väl på plats i Calgary blev behandlade som kungligheter och kände oss enormt uppskattade som pedagoger. SMARTs VD Greg Estell hälsade oss välkomna redan första dagen och förklarade tydligt för oss att veckan med SEEs är den viktigaste under hela året för företaget.

SMART visade sina nya produkter och vi fick vara med i Hackathon där vi som lärare fick träffa SMARTs egna programmerare och komma på nya coola produkter. Vi får tyvärr inte berätta vad vi kom fram till, men om några av våra uppfinningar kommer i framtida Notebookversion så kommer vi att ta åt oss äran!

Några lärare visade andra digitala produkter som de använde i sina klassrum och de inspirerade oss att bl a testa Quizlet, Code.org och hur man kan använda film i klassrummet.

En viktig uppgift för oss SEE är att sprida hur vi arbetar i klassrummet och hur vi kan dela med oss av våra erfarenheter. Vi deltar nu i en “Global Collaboration”, vi grupperade oss och ska under läsåret samarbeta med andra lärare och elever runt omkring i världen.

Vi jobbade hårt på dagarna och kvällarna var fyllda med fantastiska aktiviteter. Vi fick bl a uppleva fyrspannstävlingar med häst, Chuck Wagon Race, vi besökte den gamla OS-anläggningen från 1988 och vi hade vår avslutningsmiddag på Kanadas “Sport Hall of Fame”.

Just uttrycket, Greatness, och att SMART inte bara fokuserar på tekniken utan det viktigaste är att läraren får bra verktyg för att lyckas i klassrummet är något som vi tar med oss hem. Vi lärare är det viktigaste i klassrummet och vi får aldrig glömma att det är vi som inspirerar våra elever att göra stordåd!

 

 

Ulrika Eriksson, Åsarna

Marica Nydahl, Kinna

Ola Brorson, Växjö

SEE, SMART Exemplary Educator

Publicerad i Aktuellt

Nu har du chansen att lära dig de nya funktionerna i SMART Notebook och de andra delarna i SMARTLearning Suite.

Under hösten håller vi SMART Start Express-utbildningar i 

Klicka på respektive ort och läs mer om utbildningarna. Välkommen!

 

Publicerad i Aktuellt
Go to top