SEE Mattias Franzén

Jag heter Mattias Franzén och är glad att få vara här som ny SEE, SMART Exemplary Educator. Till vardags är jag klasslärare för en f-1:a på en en f-5 skola i södra Stockholm, där jag även arbetar som förstelärare i IKT.

I mitt uppdrag som förstelärare ska jag driva utvecklingen framåt på IKT-sidan och ett verktyg som jag har arbetat mycket med är SMART Board. Både som ett verktyg för min egen del, vilket inspirerar andra, men även i användandet av SMART Notebook och dess funktioner för mina kollegor. Detta har självklart gett ringar på vattnet och mitt mål, för både pedagoger och elever, är att alla på vår skola ska få uppleva det fantastiska som SMART har att erbjuda! 

I min klass har SMART Boarden blivit en naturlig plats för både elever och kollegor som kommer in i mitt klassrum. Vi använder tavlan, som har ersatt whiteboarden helt, varje dag på olika sätt och eleverna tycker att det är coolt att man kan styra tavlan med fingrarna, som en jättestor läsplatta. Detta gör det lätt för eleverna att följa med direkt på tavlan eller på sina läsplattor när vi exempelvis har genomgång.

Bara att byta ut whiteboarden och blädderblock var en lättnad då man numera lätt kan spara anteckningar som kan vara bra att plocka fram vid nästa lektion igen eller skriva ut vid behov. Som exempelvis när vi arbetar med programmering kan vi spara koden för att fortsätta där vi slutade eller dela en lektion med en kollega. För att testa elevernas kunskaper, öva på färdigheter eller få en utvärdering av veckan använder jag ofta SMART labs olika funktioner. Det är enkelt och effektfullt att skapa frågor denna väg och sedan har man ju svaren digitalt så att man kan jobba vidare. Det blev ännu mer effektfullt och mycket roligare när flera av funktionerna blev mobilkompatibla.

Go to top