SMART Exemplary Educator Lena Gode om BETT 2015

Att uppleva Bett-mässan i London är framför allt överväldigande. 779 utställare slåss om din uppmärksamhet och de flesta vill sälja dig något. Första gången man är där blir man lätt förförd av alla fantastiska lösningar, verktyg och appar. Men när man varit där förut kan man börja plocka russinen ur kakan och leta efter det man är ute efter.

De flesta svenska arrangörerna anordnar valbara föreläsningar under mässan, men dessa är av väldigt varierande kvalité. Här bör man hålla sig till vana föreläsare som har något relevant att säga. Christian Lundahls föreläsning om Formativ bedömning låg helt rätt i tiden och var mycket bra. Bra engelska föreläsningar hittar man annars i Bett-arena, inne på själva mässan, liksom hos de stora företagen Google, Apple och Microsoft som alla hade med fantastiska elever i sina presentationer.

 

Men intressantast i år var studiebesöken anordnade av Smart, där jag själv var med på två. Förutom att vi fick se deras prisvinnande mjukvara Smart Amp in action, vilket var väldigt inspirerande, fick vi också se hur brittiska skolor jobbar jämfört med svenska. En stor skillnad var till exempel på Bridge Academy, där man hade 50 lärare och därtill 50 övrig personal som skötte administration, stöttade elever eller bara hade hand om alla iPads som användes under lektionen så att läraren kunde ägna sig åt att undervisa, hjälpa och stötta.


Störst skillnad jämfört med Sverige var dock disciplinen och inställningen gentemot lärarna. Respekten var total och arbetsron en självklarhet. Dock finns naturligtvis fördelar även för de svenska skolorna, till exempel skulle man aldrig sätta upp elevernas provresultat på allmänna tavlor så att alla kan se vilka som är bäst och sämst.

Personligen, som Smart Exemplary Educator, var annars höjdpunkten middagen med andra SEEs från omvärlden. Det är så mycket lättare att inleda samarbeten med personer du har träffat! Och med de fantastiska möjligheter och smarta lösningar som finns i dagens tekniktäta värld ser jag fram emot hur världen ska vidgas för mina elever. The future is looking Smart!

På bilden: Ainhoa Marcos, ansvarig för SMART Exemplary Educators i Europa, Mellanöstern och Afrika, och Lena Gode

/Lena Gode, SEE och Digital utvecklingsledare, Viksjöskolan, Järfälla

Go to top